Follow us on:

I Ngarkuari me Punë S. Ukshini takon Samuel Žbogar, ambasadori i BE-së në Maqedoni

I Ngarkuari me Punë, Sylë Ukshini me 5 korrik ka takuar Ambasadorin e BE-së në Maqedoni, Samuel Žbogar, i cili mbrëmë qëndroi në Tiranë me rastin e pritjes lamtumirëse të ambasadorit të SHBA-së dhe saj të BE-së, Donald Lu dhe Romana Vlahutin. Në margjinat e kësja pritje për Trupin Diplomatik, Ukshini ka zhvilluar një bisedë lidhur me zhvillimet në Maqedoni dhe në Kosoëv e rajon.
Duek qenë nëe të kaluarën MPJ i Sllovenisë dhe më pas përfaqësues i BE-së në Kosovë, para se të shkonte në Maqedoni, Žbogar ëshët njohës i mirë i zhvillimeve në rajon.

Kosova: Žbogar, duke u përgjigjur interesimit të Nagrkauri me Punë për dallimet e punës së tij në Kosoëv dhe në Maqedoni, ka folur me tone shuam pesimiste për zhvillimet në Kosoëv, që sipas tij, viteve të fundit ka pasur shumë ngecje. Në këtë kuoptim ai ka përmendur zhaitjen për tre vjet të ratifikimit të demarkacionit, pastaj cështja e Gjykatës Speciale dhe sidomos mosunitetin e faktorit politik shqiptarë tani në prag të bisedimeve. Siaps Žbogarit, Kosova duhet ët lëviz më shpejt dhe të treghet më dinamike në përmbushjen e kërkesave ndërkombëtare dhe të BE-së, duek ndjekur shembullin e Maqedonisë. Ndërkaq, për dialogun Kosovë-Serbi nuk ka dhënë ndonjë opinion, por ta lënë të kuptohet se do të jetë një proces jo i lehtë.

Žbogar ka ripërsëritur opinionet e njohura tashmë se për Kosoëvn ëshët shumë me rëndësi cështja e liberalizimit të vizave, në mënyrë që të mos krijohet përshtypja se ky vend po izolohet. Por, ai nuk ka dhënë ndonëj mendim të prerë se si do të jetë vendimmarrja vendimmarrja politike e vendeve anëtare, pa marrë parasysh vendimi rekomandimin e KE.

Maqedonia: Žbogar ka folur me shumë poziviotet për zhvillimet në Maqedoni dhe në Shqipëri, duke bërë me dije se këto dy vend evitin e ardhshëm do i hapin negociatat me Brukselin dhe duke shprehur qënsdrimin se qeveria e Zaevit po tregohte e vendosur në përmbushjen e detyrimeve ndërkombëtare dhe të atyre të BE-ë. Në këtë kontekst, ai ka vlerësuar larët marërveshjen për emrin me Greqinë, e cila Maqedoniën e kishet bllokuar në procesin e anëtarësimit në NATO dhe në BE, edhe pse ka shtuar se kjo cështje mbetet mbetet mjaft sensibile.
Žbogar po ashtu këtë marrëveshje e sheh me ndikim pozitiv për rajonin dhe sidomos për dialogun Kosovë-Serbi, i cili, sipas tij, nga ngecur shumë së fundi.
Vlen të thuhet se Žbogar e ka nënvizuar si dukuri shqetësuese largimin shumë të theksuar drejt Perëndimit të shqiptarëve nga territori i Maqedonisë.

Shqipëria: Sa i përket Shqiopërisë, ai ka folur me tone pozitive edhe për punën e qeverisë Rama dhe për reformat në sistemin e drejtësisë, duke shtuar se për momentin Shqipëria dhe Maqedionia, krahasuar me Kosoëvn, po ecin më shpejtë në procesin e integrimit evropian.

Vllahutin: Në një bashkëbisedim të shkurtër me të Ngarkuarin me Punë ka theksuar se ëshët e interesuar që pas Shqipërisë, detyra saj e ardhshme të jetë në Kosovë, meqë atyje ka punuar edhe më parë në kuadër të Misionit të OSB-së dhe ka njohuri dhe njohje të mira lidershipin e Kosovës.

Opozita bojkoton në pritjen e lamtumirës së Lu dhe Vlahutin. Mbrëmë ambasadori i SHBA dhe ajo e BE-së, Donald Lu dhe Romana Vlahutin, organuan pritjen lamtumirëse me Trupin Diplomatik dhe drejtues të institucioneve dhe partive politike në Shqipëri pasi u ka mbaruar mandati. Por, ka rënë në sy dhe kjo është raportuar edhe në media, drejtuiesit e opozitës kanë refuzuar pjesëmarrjen në këtë aktivitet.
Ky vendim vjen në vazhdën e kritikave të ashpra nga eksponentët e opozitës në drejtim të ambasadorëve Lu e Vlahutin që i kanë akuzuar se kanë qenë të njëanshëm, duke mbështetur kryeministrin Rama.

Po ashtu, ambasadorët janë akuzuar se kanë heshtur për drogën dhe problemet e tjera të vendit nën qeverisjen e Edi Ramës.
Ndërkohë, në të njëjtën kohë Kuvendi ka vijuar me debatet e ashpra në seancën maratonë me diskutimet për projektligjin e Teatrit Kombëtar, që ëshët përmbyllur me votimin e mazhorancës për shembjen e Teatrit. Ëshët bërë e njohur se kryeministri Rama ka pasur një debat kundërshtues me ministrin Majko, i cili ëhstë larguar nga seanca dhe nuk ka marrë fare pjesë në këtë votim.